VerderTerug

EEN MOOIE OPLOSSING VOOR MIJN PENSIOEN

 

Wat ’n gelukkig toeval. Net als ik over pensioen ga denken, krijg ik deze folder toegestuurd. 

“KoersPlan. Een hoog rendement maken èn belastingvrij sparen.”  Van Spaarbeleg, 100% dochter van Aegon. (je zult maar zo’n kind hebben)
Ze hebben al 70 jaar ervaring. Er wordt duidelijk uitgelegd wat het voordeel is van KoersPlan ten opzichte van spaarrekeningen of zelf beleggen in aandelen en onder “Waarom is het rendement bij KoersPlan zoveel hoger dan bij anderen ?”  lees je dat dat komt door de unieke formule van een beleggingspool. Naast rendement is er ook nog een ingebouwde zekerheid. “Door de ingebouwde overlijdensrisicodekking garandeert Spaarbeleg, in geval van overlijden, een belastingvrije uitkering van de ingelegde som vermeerderd met 4% rente op rente”  (prachtig toch, maar als ik dit nu weer lees, op het moment van afrekenen, zou ik bijna gaan verlangen naar het leggen van het loodje, maar ja, dat schiet ook niet op, een lijkkleed heeft geen zakken)

Tot maar liefst 440.000 gulden kan ik belastingvrij sparen. Als ik 20 jaar maandelijks honderd gulden inleg krijg ik bij een rendement van 10%  meer dan 72.000 gulden. En waarom zou die 10% niet worden gehaald. In het staatje van de gerealiseerde rendementen, zie je alleen maar resultaten die hoger zijn, rond de 12%, en dat over een periode van 15 jaar. Als ik tussentijds geld nodig mocht hebben, kan ik een voorschot opnemen.  De rente, die dan betaald moet worden kan jaarlijks wijzigen. Is nu 9%.  Toch heel schappelijk, een rente van 9%, terwijl ik aan de andere kant 12% rendement kan verwachten.

Het is allemaal te mooi om waar te zijn. En dat is zo.  

Voor mij is dit de levensfase om aan later, aan een regeling voor mijn pensioen, te denken.  Zit aardig in de slappe was, dus er kan maandelijks wel wat af. De folder is prachtig, de aanbieding heel mooi en van zo’n gerenommeerde organisatie kun je toch verwachten dat het klopt wat er staat. Of niet dan. Tsja…... Lang nadenken is niet nodig. 500 gulden per maand kunnen we wel missen. Dan krijgen we, als ik 65 ben, bij een rendement van 10%, dat kun je minimaal wel verwachten, mooi 362 duizend gulden.  Dat geld gaan we dan vastzetten en hebben we van de rente een aardig aanvullend pensioen (het was 1993 hè, de euro was nog niet uitgevonden)

Even heb ik er nog aan gedacht de maandelijkse bedragen van 500 gulden langjarig op een spaarrekening te zetten. Op dit ogenblik kun je dat dan tegen zo iets van 6% rente vastzetten. Daarover verschijnen dezer dagen verschillende aanbiedingen van banken. Maar ik heb een uurtje zitten rekenen en bij 6% rente over rente, bij deze inleg van 500 gulden per maand, krijg ik bij het ingaan van mijn pensioen niet meer dan 227 duizend gulden. Dat weegt niet op tegen de 362 van Aegon bij het rendement van 10%.

Formulier invullen. Zo dat hebben we mooi voor mekaar.